Zaman: 23 May 2012, Çrş 20:08:41

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

1. sayfa (Toplam 2 sayfa) [ 18 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki
Yazar Mesaj
 Mesaj Başlığı: Forumda Türkçe Kullanımı "her gün bir yeni bilgi"
MesajGönderilme zamanı: 23 Tem 2010, Cum 19:26:55 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

En cins editörünüzden saygılar, sevgiler arkadaşlar. Bir ilginç forum başlığıyla daha karşınızdayım. Bu başlığı açma sebebim; başlığın içeriğindeki öğretici öğelerin forum üyelerine sağlayacağı katkıdan ziyade aramıza yeni katılan veyahut halihazırda aramızda olan arkadaşlarımızın Türkçe kullanımındaki özensizlikleri karşısında kendi ruh sağlığımı korumaktır.

Benimle aynı fikirde olan çok sayıda arkadaşım olduğunu düşünüyorum ve bu başlığı el ele nice senelere taşımamıza gerek kalmayacak etkinlikte, fonksiyonel olarak kullanabilmeyi umuyorum.
----------------------------------------------
İnternette yazım kuralları:

İnternet ortamında jest ve mimiklerimizi ifade etmek adına kullandığımız ifadeler vardır, bu ifadeler bazı harf ve işaretlerin kombinasyonlarından oluşur ve bir duygumuzu ya da o an yapmak istediğimiz bir jesti ifade eder. Büyük harf kullanımı da simgesel anlatımlardan biridir, birçok yerli-yabancı forumda tamamı büyük harf içeren ifadeler kullanmak yasaktır.

Başka bir deyişle imla kuralları haricindeki büyük harf bağırmanın sembolüdür. Bu bağırma kullanılan ifadeye göre bir kızgınlık, öfke nöbeti ya da haykırış olabilir. Her ne olursa olsun tamamı büyük harf içeren ifadeler net ortamı için kaba davranışlardır.

İfadelerimizi oluşturan semboller hariç bir de söylemek istediklerimizi simgeleyen, dilin internetteki versiyonunu oluşturan ama aslında dilin yapısını bozan kısaltmalara da dikkat etmek gerekmektedir. Bu bir internet yazım kuralı değildir ama doğru iletişimi sağlamak adına dili doğru kullanan bireyler olmamızı engelleyen kısaltmalardan uzak durmamız, imla ve dil bilgisi kurallarına uygun cümlelerle kendimizi ifade etmemiz çok daha etkin ve etklli olacaktır.

Okuduğunuz için teşekkürler.... (23/07/'10)

yeni sitemiz ---> http://www.selectdergisi.com/

Mesaj Başlığı: Re: Forumda Türkçe Kullanımı "her gün bir yeni bilgi"
MesajGönderilme zamanı: 23 Tem 2010, Cum 19:56:13 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

Bence foruma üye olurken en üstte büyük büyük kırmızı yazılarla forum içinde büyük harfle yazışmak büyük harfle başlık açmak yasaktır dense ne güzel olur foruma hergün bakıyorum ve yeni gördüğüm başlığın tamamında büyük harfler görüyorum yada konu içinde buna el atmak lazım.

MesajGönderilme zamanı: 23 Tem 2010, Cum 21:09:09 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

mesela ben bazi seyleri mesela markalari orjinal logusunda ki yazi karakterleri ile yazmayi seviyorum mesela Ps3 yerine PS3 Sony yerine SONY veya Sharp yerine SHARP boyle yapinca daha hos gorundugunu dusunuyorum onun disinda da buyuk harf kullanmam herhalde bukadarida bir sorun teskil etmiyordur

MesajGönderilme zamanı: 23 Tem 2010, Cum 22:54:30 
Site Kurucusu
Kullanıcı avatarı

nightmare666 yazdıklarını okuyunca, düşüncelerine hak verdim. Marka isimleri yada isimler büyük harf yazınca gayette karizmik oluyorlar. Mesajın hem başlığı hemde içeriği tamamı büyük harf ile yazınca; hiç okunmuyor. Yönetici arkadaşların cinnet geçirdiğini gördüm.
+18 spoiler
hatta bir üyeyi pipisinden tavana asmışlar

MesajGönderilme zamanı: 23 Tem 2010, Cum 23:09:25 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

+18 spoilere koptum :lol:

Mesaj Başlığı: Re: Forumda Türkçe Kullanımı "her gün bir yeni bil
MesajGönderilme zamanı: 23 Tem 2010, Cum 23:33:42 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

burhanmizrak yazdı:
nightmare666 yazdıklarını okuyunca, düşüncelerine hak verdim. Marka isimleri yada isimler büyük harf yazınca gayette karizmik oluyorlar. Mesajın hem başlığı hemde içeriği tamamı büyük harf ile yazınca; hiç okunmuyor. Yönetici arkadaşların cinnet geçirdiğini gördüm.
+18 spoiler
hatta bir üyeyi pipisinden tavana asmışlar

evet komple buyuk harfle yazinca goruntu olarakta cirkin gorunuyor

+18 Spoiler
Uye bayansa neresinden asicaz onlara buyuk harf serbest mi olacak ozaman :D

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 00:53:50 
Hile & Ekran Görüntüsü Editörü
Kullanıcı avatarı

Asıl biz sana teşekkür ederiz Sait abi ... =D>

Condemned 2, DMC4, MGS4, GTA4, UNC2, Heavy Rain, Splinter Cell 4, Far Cry 2, KZ2, RE5, GOW3, Call of Juarez Bound in Blood, Dead Space, AC1, COD5, Turok, Silent Hill 5, Dark Sector, Call of Duty Modern Warfare 2, Red Dead Redemption, AC2, GOW1

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 01:13:57 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

saitim cdden çok güzl bi konu açmşsın eline emeğne sağlk..ehehehe kızma kızma sadece güzel Türkçe'mizin kötü kullanımına dikkat çekmek istedim.Hep öyle yazarım ben gerçi, amacım da buna dikkat çekmektir ama bunu anlayıp buna laf etmicek kapasitede senin gibi insanlar az.
Türkçe'nin değerini ,ben şimdi burdan kimseyi isim verip de, vatani görevde Atatürk'ün harf devrimini yanlış bulup O'nu suçlayan yazıda ve konuşmada şuan arapçayı kullanmamız gerektiğini düşünen insanları görünce daha da iyi anladım.
Sevgiler...

aktır demiştim yüzüne cehennem karasıyken
parıltılıdır demiştim fikrine gece misali karanlıkken

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 01:19:12 
Hile & Ekran Görüntüsü Editörü
Kullanıcı avatarı

İnternet ortamını bırakın ben ülke genelindede saçma sapan yabancı kelimelerede karşıyım.. Bizim bağcılar Avrupa Birliğine girmiş sanki :S

Condemned 2, DMC4, MGS4, GTA4, UNC2, Heavy Rain, Splinter Cell 4, Far Cry 2, KZ2, RE5, GOW3, Call of Juarez Bound in Blood, Dead Space, AC1, COD5, Turok, Silent Hill 5, Dark Sector, Call of Duty Modern Warfare 2, Red Dead Redemption, AC2, GOW1

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 01:37:54 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

way arkadaş bu nası bi avatardır podolski ya.profilden mi bakıyor bu ibiş düz mü bakıyor.naytkırovlır mı bu yoksa biisstd mi.bilinmezlere sürüklüyor adamı açmazlara koşuyor insanı buhranlara sürüklüyor.
ama kardeşim Türkçe fakir bir dil.Türkçe'nin 16.500 kelimesinin 6 bini fransızca 5 küsür bini arapça biraz ondan biraz bundan da var düz has orjini Türkçe olan Türkçe kelime sayısı 2bin küsür galiba 2500 civarı emin değilim.Yabancı kelimeler bizden yani artık o kadar çok varki söylüyoruz ama fark etmiyoruz bile Türkçe olmadıklarını ki biri sorsa Türkçe deriz belki.Belki bu yazıda var 10 tane kim bilir?Hayat garip yani

aktır demiştim yüzüne cehennem karasıyken
parıltılıdır demiştim fikrine gece misali karanlıkken

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 01:56:34 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

Volkan hocam dilin zenginliği konusunda yanlış düşünüyorsun kanımca ve bakı açısı olarak da yetersiz desem kızmazsın di mi bana! İlk olarak dil ihtiyacı karşılayan canlı bir organizmadır, kullananları taraında ölümcül hatalarla işlenmedikleri takdirde ölümsüzdürler lakin. Şimdi öz Türkçe diye bir olay yok, onu geçin... konu kullandığımız dilimiz, adı ne Türkçe. Bunun grameri ve işleyişi belli mi, belli; o zaman ne yapmmız gerektiği de açık.

Orjinal Türkçe dediğimiz ne, hangisi; Uygur alfabesi mi, Göktürk alfabesi mi yoksa daha eskilere götürüp işi Sümer, Asur ve hatta Anav kültürü mü diyeceğiz... Bu "yazıyı biz bulduk looo" demeye kadar gider...

Kelime sayılarına takılmamak lazım, Ziya Gökalp'in bu konudaki şu tespiti önemlidir, halkın kullandığı Türkçedir, yabancı bir kelime halk tarafından güncel konuşma diline içselleştiriliyorsa o artık Türkçedir. Bu analizin üstüne abidik gubidik ve benim için değerli ve zevkli olan sosyolojiden devam ederek sıkmayayım şimdi okuyanları.

Sonuç dil bizim, dil kelime yer büyür, dil gelişir-geriler, dil canlıdır ama dil ölebilir. Dikkat etmek bize düşüyor.
--------------------------------

Burkay, bizim beykozun girişinde AB bayrağı var ve welcome to Beykoz yazıyor. İşyeri isimleri için daha lise 2 deyken ortaya koyduğum bir fikir var, Türkçe'yi bariz katleden iş yerleri devlete ceza versin bu ceza kanunu da iş yeri isimleri tüzüğü olarak belediye tarafınca denetlensin ki ruhsatı zaten belediye veriyor. Yabancı isimler vergiye bağlansın, Türkçeyi katletmeme şartı getirilsin ama "dönerchi" gibi bir ismi olursa da işyerinin cezai yaptırım uygulansın...

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 03:52:55 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

Yararlı bir başlık olmuş eline sağlık... Bende elimden geldiğince dikkat etmeye çalışıyorum ama çoğu zaman noktalama işaretlerini kullanmıyorum çünkü yazma alışkanlığı olmayan bir insanım, ayrıca devletin Türkçeyi katleden iş yerlerine ceza verilmesi konusunda katılıyorum, ek olarak sinir olduğum bir başka konuda Türklere has yemeklerin isimlerini ingilizceye uyarlanması gıcık oluyorum o olaya mesela lahmacun, lahmacundur turkish pizza neymiş bi zahmet öğreniversinler biz suşi'ye Türkiyede japon balık yuvarlaması mı diyoruz ?

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 09:32:35 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

ayrica lahmacun un pizza ile bir benzerligi de yok pidesinin hamuru bile farkli ama karadeniz bidesi biraz andiriyor olsada yesek =P~

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 13:20:37 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

destek için sağolun, yardımlarınızı da beklerim....

suşi tanımı çok hoş oldu gerçekten öyle :mrgreen:

hocam o Karadeniz Pidesi değil, özellikle söylüyorum Görele Pidesi, ayın 5'inde kısmetse memleketteyim hepinizin yerine yerim afiyetle :mrgreen:

MesajGönderilme zamanı: 24 Tem 2010, Cmt 13:44:28 
PSTürk Bağımlısı
PSTürk Bağımlısı
Kullanıcı avatarı

Görele Pidesi nin farki nedir simdiden afiyet olsun =P~

Eskiden itibaren mesajları göster:  Sırala  
 1. sayfa (Toplam 2 sayfa) [ 18 mesaj ]  Sayfaya git 1, 2  Sonraki

Tüm zamanlar UTC + 2 saat [ GITZ ]

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir